Poliüretan Enjeksiyon

Poliüretan Enjeksiyon

Poliüretan Enjeksiyon Nedir?

Poliüretan enjeksiyon aracılığı ile yapı ve inşaatlarda su sızdırmazlığı sağlanmaktadır. Bu alanlarda gözle görünen veya görünmeyen çatlak ve boşluklara poliüretan reçinesi enjekte edilmektedir. Yalıtım amacıyla uygulanan bu enjeksiyonun en önemli özelliği esnek ve dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır.

Poliüretan maddesinin su ile temas etmesi halinde hacminin hızlı bir şekilde artması, içeriğindeki kimyasal maddenin reçinesinden kaynaklanmaktadır. Enjeksiyon sistemi ile uygulaması yapılan poliüretan, su izolasyonu köpüğü ismini de almaktadır. Yaşam alanları başta olmak üzere iş yeri ve fabrika gibi eşitli alanlarda da poliüretan maddesinin enjeksiyon edildiği görülmektedir.

Enjeksiyon yöntemi aracılığı ile bir diğer uygulama alanı ise metrolar, köprüler ve tüneller gibi büyük ölçekli projelere kadar birçok yerde kullanımı mevcuttur. Bu tarz alanlarda poliüretan uygulamasının kullanılmasındaki temel amaç dışarıdan kaynağı net olarak tespit edilemeyen su sızıntılarının önüne geçmektir. Küçük, dar ve hatta en ince çatlak alanlardaki su sızıntılarının önüne geçmek için bu uygulamalar yapılmaktadır.

Poliüretan enjeksiyon sistemi sayesinde yapı ve inşaatlardaki duvarları kırmadan uygulama yapılabilmektedir. Bu alanlardaki soğuk derz noktalarında yaşanan su sızıntıları bu yöntem ile engellenmektedir. Duvarları kırmaya gerek olmadan yapılabilen bu işlem sayesinde mikro çatlaklar ve kılcal yapılar tamamen kapatılmaktadır.

Eposoft Poliüretan Enjeksiyon Özellikleri

Poliüretan yapı malzemesi reçineden oluşan bir üründür. Bu ürünün en önemli özelliği ise suya temas ettiği an itibari ile hacminin yaklaşık 25 kat daha artmasıdır. Ürünün en önemli özelliği su ile tepkimeye girmesi sonucunda son derece hızlı bir şekilde şişmesidir. Aynı zamanda suyun geçtiği tüm boşlukları etkili bir şekilde doldurmasıdır.

Enjeksiyon uygulamasının çok fazla tercih edilmesinde ve yaygınlaşmasındaki nedenlerden bir tanesi yapısında barındırdığı teknik özelliklerdir. Bu tekniklerden bazıları şu şekildedir:

  • Poliüretan reçinesinin son derece kolay bir şekilde yapısal hareketlere uyum sağlaması neticesinde esnekliğe sahip olduğu görülmektedir.
  • Yapıların süreç içerisinde çeşitli dış etkenlere bağlı olarak yıpranması ve zaman zaman yer sarsıntısına maruz kalması nedeniyle bu uygulamalar yapılmaktadır. Maddenin esnekliği sayesinde titreşimlerden ve diğer dinamik yüklerden etkilenmemesi en önemli özelliklerinden bir tanesidir.
  • Yapıların çeşitli nedenlere bağlı olarak titreşimler ile yerine oturmasından sonra da maddenin işlevini yerine getirmesi devam etmektedir.
  • Enjeksiyon aracılığı ile uygulanan poliüretan maddesi uygulandığı alana yapışmaktadır. Yapışmanın en yoğun görüldüğü alanlar beton ve taş gibi yüzeylerdir.
  • Poliüretan enjeksiyon uygulamasının uzun ömürlü olması ile yalıtımın uzun süre sağlanacağından tasarruf da yapılabilmektedir.
  • Poliüretan maddesinin su ile teması sonrasında hızlı bir şekilde şişmesi görülmektedir. Böylelikle poliüretanın kürlenme süreci tamamlanarak su sızdırmaz bir ürüne sahip olmaktadır ve suyun geçişi engellenmektedir.
  • Poliüretan ve suyun teması sonrasında kürlenmenin saniyeler içerisinde olması ile birlikte uygulamanın sonuçları çok kısa bir sürede görülmektedir.
  • Uygulamanın test edilmesi ile elde edilen hacim artışı yaklaşık olarak 25 kat olmaktadır. Bu artış ile de suyun ilerlemesinin önüne geçilmektedir.
poliüretan enjeksiyon fiyatları

poliüretan enjeksiyon fiyatları

Poliüretan Enjeksiyon Nasıl Uygulanır?

Günümüzde su yalıtımı sistemleri arasında en çok tercih edilen ürünlerden bir tanesi olan poliüretan, çatlak ve kırık alan kapatıcısı olarak tercih edilmektedir. İşlemin uygulanmasında özel bir ekipman listesi bulunmaktadır. Uygulama için sıra ile belirli aşamaların tamamlanması gerekmektedir. Bu aşamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Su sızıntısının olduğu alanların belirlenir ve bu alanların çatlak mı kırık mı olduğu tespit edilmektedir.
  • Tespit edilen çatlak alanlarına 30 – 40 cm aralıklar ile delikler açılmaktadır. Bu deliklerin 45 derecelik bir açıdan olması gerekmektedir. Bu sayede beton içerisinde var olan diğer çatlaklar da enjeksiyon uygulamadan yararlanacaktır.
  • Deliklerin içerisine yüksek basınca sahip hava basılarak yapı içerisinde bulunan kir, toz ve beton gibi istenmedik parçalar dışarı çıkarılmaktadır. Bu işlemin yapılmasındaki amaç uygulama için temiz bir yüzeyin oluşmasını sağlamaktır.
  • Deliklere çelik dübel yerleştirilerek bu dübellerin üzerine ise nozullar yerleştirilmektedir. Bunlara verilen bir diğer isim ise enjeksiyon portlarıdır.
  • Bahsedilen tüm bu hazırlıklar yapıldıktan sonra özel olarak tasarlanan ekipman borusu nozullara yerleştirilmektedir. Yapının içerisine poliüretan bazlı reçinenin uygulanması sağlanır ve bu işleme de poliüretan enjeksiyonu
  • Eposoft poliüretan enjeksiyon işlemi için açılan tüm deliklerden poliüretan bazlı reçine enjekte edilmektedir. İşlem sırasında deliklere uygulanan reçinenin bir diğer delikten ya da farklı bir noktadan çıkması beklenilmektedir.
  • Poliüretan uygulamasının doğru bir şekilde yapıldığını anlamak adına su aktarımı yapılmaktadır. Su ile birlikte poliüretan maddesinin hızlı bir şekilde hacmi artmaktadır.
  • Hacmin artması ile birlikte poliüretan maddesinin yapışkanlığı da artmaktadır. Reaksiyon işlemi bitince kürlenme işlemi de tamamlanmış olacaktır ve oluşan köpüğün yapışkanlığı yaklaşık 120 saniye sonra sona ermektedir.

Eposoft Poliüretan Uygulamasında Detaylar

Poliüretan enjeksiyon uygulaması sayesinde duvar içinde bulunan çatlaklar etkili bir şekilde kapatılmaktadır. Poliüretan ile birlikte su yalıtımının yanı sıra yapının güçlendirilmesi ve zeminin stabilizasyonu sağlanmaktadır. Bahsedilen bu uygulama farklı endüstriyel alanlar için de kullanılmaktadır.

Poliüretan enjeksiyonundan verim alındığını anlamak adına ve reaksiyonun başlaması için su ile temas sağlanmaktadır. Suyun gönderimi ile olumlu bir sonuç ortaya çıkmadığında genleşme ve hacim artışı yaşanmamaktadır. Bu durumda poliüretanda sertleşme meydana gelmektedir.

Poliüretan Enjeksiyon Ne İşe Yarar?

Eposoft poliüretan kullanımı ile su yalıtımı da sağlanmaktadır. Aynı zamanda dışarıdan bakıldığında gözle görülemeyen ancak yapılan işlemler sonucunda müdahale gerektiren beton içi kılcal çatlakların doldurulmasında da kullanılmaktadır.

Poliüretanın enjekte edilmesinin tek işlevi yalnızca bu değildir. Su sızıntılarına son veren bu işlem bir diğer yandan çatlakların onarımını da sağlamaktadır. Beton içinde bulunan mevcut çatlakları doldurulur ve bu alanlara poliüretan maddesi yapışmaktadır. Yapıların daha sağlam olmasını hedefleyen ve güçlendiren bu madde ile yapıların kullanım ömürlerinin de artmasına katkı sağlamaktadır.

Çatlakların yaratacağı olumsuz durumlardan olan nem ve kimyasalların akışı ile metal donatılarda korozyon durumları yaşanabilir ve çürüyebilmektedir. İşlem uygulanan alanda yer alan demir ve metal donatıların korozyondan korunmasını sağlamaktadır. Yapı inşaatlarının yapılmasında betonarme kısımlarının hepsi aynı zamanda yapılamamaktadır. Bu nedenledir ki farklı zamanlarda yapılan ve bitişik olan beton yapıların arasında boşluklar oluşmaktadır. Bu boşluklara soğuk derz ismi verilir ve su sızıntısı durumu bu alanda çok fazla yaşanmaktadır.

Poliüretan enjeksiyonu ile yapıların dayanıklı olması sağlanmaktadır Beton ve metal kadar güçlü olmayan bu madde her ne kadar bir dezavantaj olarak görünse de betonların içindeki tüm boşlukları doldurması ile avantaja dönüşmektedir. Sonuç olarak yapıların sağlamlaştırılmasında ve güçlendirilmesinde etkili olmaktadır.

BRS BrPur Injektıon 2K ile Su Yalıtımı ve Çatlak Onarımı

Firmamız tarafından üretimi ve tasarımı yapılan poliüretan maddesi ıslak ve kuru yüzeylere yapışmaktadır. BRS Brpopur Injektıon 2K, az miktarda su ile kürlenme ve kimyasal reaksiyon yapabilmektedir. İçeriğinde solvent bulunmayan ve çift bileşenli olan poliüretan esaslı enjeksiyon reçinesi, çeşitli mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak parçalanamayan oldukça güçlü bir yapıya sahiptir.

Yapının içerisine suyun geçişi olmasa dahi halen aktif kalan bu ürün, su yalıtımı ve çatlak onarımında inanılmaz derecede etkili sonuçlar vermektedir. Ürünün kullanım alanı olarak genleşme derzleri, yapı ve inşaat temelleri, temel perde duvarları, kanalizasyon ve diğer benzer yapılardaki en ince çatlak ve derzlerin yalıtılmasında kullanılmaktadır.

Poliüretan enjeksiyon uygulamasının hızlı bir şekilde tamamlanması için Katalizor 10 olarak bilinen hızlandırıcı ile uygulama yapılmaktadır. Hızlandırıcı maddesinden yaklaşık olarak %2-10 oranda eklenerek uygulamalar yapılmaktadır. Hızlandırıcının katılması sonucunda su ile reaksiyonu sonrasında poliüretan maddesinde büzüşme olmamaktadır. Aynı zamanda ürünün boyut açısından da yeterli bir köpük oranına sahip olmasının yanı sıra su yalıtımını sağlayarak çatlakların doldurulması yapılmaktadır.

Sizler de beton yapıların içinden bilinmeyen alanlardan gelen su sızıntılarını engellemek ve yapılarınızı daha da sağlamlaştırmak için poliüretan maddesini enjeksiyon olarak kullanabilirsiniz. Böylelikle hızlı ve etkili bir çözümün uzun süreli sonuçlarını görebilirsiniz.

02.01.2025
70
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Mutlu Uçansu
Mutlu Uçansu
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara
Yol Tarifi