İzolasyon Sistemleri Nedir?
İzolasyon sistemleri sayesinde kişilerin yaşam alanlarının konfor seviyesinin artması amacıyla tasarlanmaktadır. Yapı ve benzeri inşalara dışarıdan gelebilecek zararlara karşı izolasyon yöntemleri kullanılmaktadır.
Birçok alanda kullanım imkânı olan izolasyonların yapılara sağladığı avantajlar ile iklim krizi mücadelesi sağlanmaktadır. Isı yalıtım malzemeleri aracılığı dışarıdaki sıcaklık ile içerideki sıcaklığı dengeleyen bir özelliktedir. Bu gibi yalıtım malzemeleri hem binaları hem de kişileri olumsuz durumlara karşı korumaktadır.
Ev içi ısı yalıtım malzemeleri sıcaklığı dengeleyerek küresel ısınma ile mücadele etmektedir. İnsan sağlığını önemseyen ve doğa dostu olan bu ürünler, yardımcı malzemeler ile daha kaliteli ve işlevsel bir uygulamayı sunmaktadır. İzolasyon malzemelerinin kalitesi, kullanılan alan için uygun seçimde bulunulması ve iyi bir yapıştırıcı seçimi ile bu sistemlerin uzun süreli kullanımı sağlanmaktadır.
İzolasyon Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?
Bölgesel ve tüm yüzeyler olmak üzere yapı ve çeşitli inşalarda izolasyon teknikleri kullanılmaktadır. İzolasyon yapılan alanın kullanımına, iklim şartlarına ve yapı yüzeyine göre izolasyon çeşitlerinden seçim yapmak mümkündür.
İzolasyon çeşitlerini çoğunlukla ısı, ses ve su yalıtımı olmak üzere 3’e ayırmaktayız. Ancak yalıtım çeşitleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Yapı, eşya ve kişilere zarar oluşturabilecek tüm durumların önüne geçmek adına önleyici bir kaplanın yapılması olarak değerlendirebiliriz.
İzolasyon çeşitleri;
- Isı yalıtımı
- Ses yalıtımı
- Su yalıtımı
- Yangın yalıtımı
- Çatı yalıtımı
Isı Yalıtımı Tekniği Nedir?
İzolasyon çeşitlerinden en dikkat çeken ısı yalıtımıdır. Sıcak ve soğuk hava dengesinin sağlanması ve konforlu bir yaşam sürmek adına bu izolasyon sistemleri kullanılmaktadır. Dış cephe ısı yalıtım malzemeleri ile ısı akışının en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. Bu malzeme ile iç mekanları sıcak ve soğuk tutmak mümkün olmaktadır.
Ses Yalıtımı Nedir?
Ofis, okul, hastane ve benzer kalabalık alanlarda ses yalıtımı oldukça önemli bir paya sahiptir. Ses dalgalarının var olan alandan başka bir yere geçmesini engellemek amacıyla bu yalıtım tekniği kullanılmaktadır.
Ses emici özellikteki malzemeler ile istenen yerlere yalıtım işlemleri uygulanmaktadır. Yalıtım malzemesi ses dalgalarını emer ve elde edilen enerjiyi ısı enerjisine dönüştürür. Bazı teknikler ile ses dalgasının emilmesini sağlamak bu gibi yalıtım malzemeleri ile sağlanmaktadır.
Su Yalıtımı Tekniği
Islak zeminlerin en büyük sorunlarından bir tanesi yalıtım sorunudur. Yalıtımı olmayan, eksik yapılan ya da yanlış uygulama yapılan alanlarda suyun sızdırma yapması muhtemeldir. Bu gibi durumlarda su izolasyon sistemleri kullanılarak yapıların zarar görmesinin önüne geçilmektedir.
Yangın Yalıtım Sistemi Nedir?
Yangın yalıtım sistemlerinin yapı özelliklerine bakıldığında alev almayan nitelikteki malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler sayesinde çıkan yangında hasarın büyümesi engellenir ve böylelikle hem mal hem de can güvenliği korunmuş olunur. Özellikle dış cephe yalıtım sistemlerinde bu nitelikteki malzemeler kullanılmaktadır.
Çatı Yalıtımı Nedir?
Yapılarda yer alan çatı bölümleri pek çok dış etkene en çok maruz kalan yerdir. Bu durumlar; değişen hava durumları, ses, ısı ve su gibi olasılıklardan oluşmaktadır. Bunun önüne geçmek adına çatı izolasyonu sağlanarak çatını altında yer alan konuttaki zararın önlenmesi hedeflenir.
Enerji tasarrufu için oldukça büyük bir paya sahip olan çatı izolasyon sistemleri, konfor alanı da yaratmaktadır. Aynı zamanda çevre dostu olması nedeniyle de tercih sebeplerindendir. Beton çatı izolasyon malzemeleri içeriği ve kalitesiyle çatı katlarındaki nem ve rutubeti engellemek de mümkündür.
İzolasyon Kullanmanın Avantajları
İzolasyondaki temel amaç; ilk olarak olumsuz durumlardan can ve mal güvenirliğini korumaktır. Bunun yanında var olan yapının daha iyi bir seviyeye taşınması ve uzun ömürlü bir kullanım yaratmaktır. İzolasyon tekniklerinin kullanım amacına bakacak olursak;
- Isı yalıtımı başta olmak üzere diğer yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
- Su yalıtımı ile bakteri, nem, rutubet ve koku gibi durumların önüne geçilmektedir.
- Ses yalıtımı ile sessiz ortamlar sağlamak mümkündür.
- Tutuşmayan yapısı ile yangını önlemektedir.
- Suyun bina içine girmesini ve binayı aşındırmasını engellemektedir.
- Çeşitli hava koşullarına karşı direnç göstererek binayı korumaktadır.
- İzolasyon sistemleri ile güneş ışınlarından verim sağlanır.
- Trafik gürültüsü gibi rahatsız edici dış sesleri engelleyerek konfor alanı oluşturur.