Dam İzolasyonu Uygulaması
İzole etme işlemi sızma ve benzeri sorunların giderilmesi işlemidir. Hava, su veya nem izolasyonunun ihtiyaç duyulduğu alanlarda özel dam izolasyonu maddesi kullanılmaktadır.
Evlerin ve yaşam alanlarının çatıları da izolasyona ihtiyaç duyan mekanlardır. Çatıdan inen yağmur ve kar suları yeterli izolasyon olmadığı zaman aşağı doğru akma yapar. Aşağı doğru akma yaptığında yaşam alanları olumsuz yönde etkilenir. Bu gibi sorunların giderilmesi için kiremit döşeme işlemi öncesi epoksi maddelerle dam izolasyonu kolay bir şekilde yapılabilir.
Çatılar için kullanılan en etkili izolasyon maddesi ise poliüretan maddelerdir. Köpük şeklinde oluşturulan ve çatının her bir noktasına kolaylıkla ulaşan poliüretan madde, suyu geçirmez. Nem izolasyonunun yanı sıra aynı zamanda ses izolasyonu da sağlayan bu madde dam izolasyonu işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Dam İzolasyonu Avantajları
Sıradan sızdırmazlık sistemleri zamanla etkisini yitirir ve damın akmasına neden olur. Bu nedenle bütün yaşam alanları için ideal dam izolasyonu poliüretan ile yapılandır. Epoksi suya karşı dayanıklıdır ve aynı zamanda yük kaldırma kapasitesine sahiptir. Kolay uygulanabilir ve uzun ömürlü bir maddedir.
Kaliteli bir izolasyonla çatının ömrü uzatılır. Su sızdırdığı zaman çatının diğer elemanları da hasar görür ve çatı çökmeye başlar. Bu nedenle çatının uzun ömürlü olması için öncelikle izolasyonunun başarılı bir şekilde uygulanması gerekir. Maliyet açısından ve kullanım kalitesi açısından dam izolasyonu yapı dünyasının tercihleri arasında yer alır.
Ürünün en önemli özelliklerinden biri de hızlı kurumasıdır. Bu özellik sayesinde ürünün kullanımı kısa süre zarfında gerçekleşir. Ayrıca yapıştırıcı özelliği olması nedeniyle çatının bir bütün haline gelmesinde etkili rol oynar.
Ürünün en önemli özelliklerinden biri de yanmaz olmasıdır. Kimyasal olması nedeniyle en çok merak edilen konu ‘tutuşma’ özelliğinin olup olmadığıdır. Bu ürün ateşe karşı dayanıklıdır ve aynı zamanda tutuşma özelliği yoktur.
Dam İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Uygulama işlemlerinde belli başlı kurallar vardır ve bu kurallara binaen hareket edilmesi gerekir. İzolasyonla ilgili en önemli konu işlemin uygulanacağı zemindir. Zeminin uygulamaya uygun şekilde olması durumunda başarılı sonuç elde ediliri. Uygun olmayan zeminler de uygun hale getirilir ve uygulama istenilen kalite seviyesine ulaşır. Dam izolasyonu kalitesi ilk aşamada uygulama zemininin uygulamaya hazır hale getirilmesine bağlıdır.
Uygulama öncesinde damın yüzeyi temizlenir ve düz olması sağlanır. Boya ve benzeri kalıntıların temizlenmesi ile birlikte işlem için uygun hale getirilir. Püskürtme sistemi ile yüzey tamamen kapatılır ve kurumaya bırakılır. Kuruma işlemi ise kısa sürede gerçekleşir.
Dam İzolasyon Fiyatları
Püskürtme yöntemi ile zeminin kaplanması ile birlikte gerçekleştirilen izolasyonda metrekare birim fiyatı geçerlidir. Kilo ile işlem yapan firmalarda vardır ancak genellikle metrekare bazlı fiyatlandırma tercih edilir. Dam izolasyonu fiyatları piyasadaki fiyat artışlarına uygun şekilde ilerlemektedir.
Uygulama alanına gelen ustalar, zemini inceledikten sonra fiyat verir. Zemin düz ve temiz ise bu durumda tesviye fiyatlandırmaya dahil edilmez. Ancak zemin bozuk ve tesviye istiyorsa bu durumda ustalar bu durumu göz önüne alarak fiyatlandırma işlemi gerçekleştirir.
Ulaşım, işçilik, malzeme ve diğer masraflar da fiyatlandırmaya dahil edilerek ödenecek rakam oluşturulur. Fiyatlar her yıl değişen fiyat listesi nedeniyle farklılık gösterebilir. İşçilik, malzeme ve diğer masraflara gelen zamlar fiyatlara doğrudan yansır.
Ürün renklendirilebilir özelliklere sahip olduğu için ayrına renklendirme fiyata dahil edilir. Normal zemine uygulanan zemin uygulamaları da izolasyonunun üzerine uygulanabilir. Kolay ve kullanışlı özelliklere sahip olan dam izolasyonu uygulaması güneş ışığından etkilenmemektedir.
Dam İzolasyonu Isı İzolasyon Özelliği
Nem izolasyonunu sağlamak amacı ile uygulanan dam izolasyonu uygulaması, aynı zamanda ısı izolasyonu sağlar. Isı geçişini % 50 gibi büyük bir oranda engelleyerek iç kısmın soğumasını engeller. Isı giderlerini düşürülmesinde etkili olan poliüretan izolasyon kokmaz veya kötü bir koku yaymaz. Hijyenik özelliğe sahip ürünün üst solunum yolları için her hangi bir tehdit oluşturmaz. Uygulama anında işçiler özel maske ile çalışır ve bu şekilde sorunsuz bir şekilde izolasyon işlemi yapılır. Kuruma sonrasında herhangi bir sorun oluşmaz.
Poliüretan maddenin dayanıklı olması ve yüke karşı dirençli olması, ürünün kalitesini artıran diğer önemli bir etkendir. Kesilebilen ve aynı zamanda zımpara ile düzleştirilebilen bu uygulama olumsuz hava koşullarına karşı maksimum dayanıklıdır.
Kış aylarında soğuk ve dondurucu havanın etkisine karşı her hangi bir deformasyon meydana getirmeyen dam izolasyonu, aynı zamanda kış aylarının soğuk havasını dışarıda tutmaktadır.
Dam İzolasyonu Nerede Kullanılır?
Müstakil ev, villa, apartman ve benzeri bütün yapılarda güvenli bir şekilde kullanılan dam izolasyonu, genel anlamda birçok alanda sorunsuz kullanılır. Fabrikalar, imalathaneler, ahırlar, kümesler, spor tesisleri, AVM’ler ve benzeri birçok yerde güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Büyük alışveriş merkezlerinin çatı kısımlarında meydana gelen akıntı ve sızıntılar dam izolasyonu çalışmasıyla tam anlamı ile giderilebilir.
Eski yapıların yanı sıra yeni inşaatlarda da kullanılan bu uygulama tadilat işlemlerinde de tercih edilmektedir. Dört mevsim maksimum koruma sağlayan ürünün olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Güneşin yakıcı özelliği ve kırıcı özelliği poliüretan maddeler üzerinde etkili değildir. PVC güneş ışığından olumsuz etkilenirken poliüretanda böyle bir etki görülmez. Uzun yıllar izole özelliğini sorunsuz bir şekilde korumaya devam eder.