Antistatik Epoksi Zemin Kaplama İşlemi Nedir?
Antistatik epoksi zemin kaplama işlemi günümüzde elektriksel alanların çokça kullanıldığı yerlerde karşımıza çıkmaktadır. Pek çok ticari ve endüstriyel alanda kullanılmasının yanı sıra ev ve klinik gibi alanlarda kullanımı yaygın olan bir zemin kaplama ürünüdür.
Bir diğer ismi ESD kaplama olan bu ürünün kullanılması, olumsuz birçok durumu ortadan kaldırmaktadır. Fabrika, üretim tesisi ya da elektriksel işlemlerin fazla olduğu alanlarda var olan yüksek gerilimi azaltmaya yardımcı olur. Ortamda biriken statik elektrik yükünü ESD iletken epoksi içerisindeki iletken malzeme ve altına döşediğimiz bakır baralar yardımı ile toprağa vermek ve antistatik zemin kaplaması ile çözümlemek mümkündür.
Kişilerin ve cihazların zarar görmemesi adına elektriksel gücün emilmesi için bu türdeki kaplama ürünleri tercih edilmektedir. Renk ve desenlerinin epoksinin de etkisiyle ayarlanabilir olması bu zemin kaplamanın avantajlarından birisidir.
Antistatik Epoksi Zemin Özellikleri ve Avantajları Nedir?
Antistatik epoksi zemin kaplama işlemi için kullanılan epoksinin işlevsel olması sayesinde pek çok özellik zemin kaplamalar üzerinden sunulmaktadır. Zemin kaplamalarının kullanılmasının yarattığı avantajlar ile kullanıcılar günlük işlerini de son derece rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir.
Epoksi ham maddesi kendi başına pek çok niteliği barındırmaktadır. Buna eklenen antistatik özellik de avantajları daha çok arttırmaktadır. Bu zemin kaplamasının özellikleri ve avantajları ise şu şekildedir:
- Uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir.
- Çevre dostudur.
- Kalınlığı ayarlanabilmektedir.
- Ses izolasyonu görevi görür.
- Isı izolasyonunda da etkilidir.
- Elektrik akımlarını düzenler.
- Ağırlıklara karşı dayanıklıdır.
- Çizilme ve aşınmalardan kolayca etkilenmez.
- Suya karşı dirençlidir.
- Çeşitli asit ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
- Tasarım ve renklendirmeye uygundur.
- Koku yapmaz ve temizliği kolaydır.
Antistatik Epoksi Zemin Kaplama İşlemi Kullanım Alanları Nerelerdir?
Epoksiler gün geçtikçe hayatımızda pek çok yerde karşımıza çıkmaya başlamaktadır. Kullanım alanlarının genişliği ile birlikte epoksi modellerinin de gelişmesi de devam etmektedir. Epoksilerin renklendirilebilmesi, kalınlığının ayarlanabilmesi, reçinelerin belirlenmesi ve istenen özelliklerin epoksiye eklenmesi ile kullanım alanları değişmektedir.
Antistatik epoksi zemin kaplama ürünleri ise şu alanlarda kullanılmaktadır:
- Elektriksel işlerin yapıldığı alanlar
- Elektrik santralleri
- Üretim tesisleri
- Endüstriyel ve ticari alanlarda
- Hastane ve kliniklerde
- Ev ve ofislerde bu zemin kaplamaları görmek mümkündür.
Antistatik Epoksi Zemin Kaplama İşlemi Nasıl Uygulanır?
Antistatik epoksi zemin kaplama işlemi uygulaması için zemin hazırlığı önceden yapılmalıdır. Sert bir kaplama olacağı için ve düz bir zemin olması beklenildiği için uygulanacak alan özenle temizlenmelidir. Alandaki yağ, kir, toz ve pütürlü yapılar giderilmelidir. Ortamdaki sıcaklık ve nemlilik iyi ayarlanmalıdır.
Zemin yüzeyinin düz ve pürüzsüz olması adına eksik alanlar tamamlanmalıdır. Hızlı ve kolay bir şekilde antistatik zemin kaplaması uygulanabilmektedir. Bu zemin kaplama ürünü için epoksinin titizlikle hazırlanması gerekmektedir. Kullanıcıların istediği şekilde tasarlanması yapılır ve buna göre kalınlığı da ayarlanmaktadır.
Epoksi sayesinde pek çok darbe ve ağırlığa karşı zemin korunmuş olmaktadır. Korunan bu zeminin uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır. Bu detayları bilmek ve uygulamak, zemin kaplamasının uzun süreli ve sağlam bir şekilde kullanılmasında etkili olmaktadır.
Antistatik Epoksi Uygulamasında Dikkat Edilecek Unsurlar
Antistatik epoksi zemin kaplama işlemi için uygulanacak alanın detaylı bir şekilde temizlenmesi en önemli aşamadır. Bu aşama bütün epoksi zemin kaplamalarında geçerli olduğu gibi antistatik gibi özellikli bir zemin kaplamasında daha çok dikkat çekmektedir.
Zemin yüzeyinin pürüzsüz ve düz olması terazi ile ölçülerek ayarlanır. İstenen kalınlık ile birlikte ortama uygun epoksi kalınlığı belirlenir. Bunun yanında epoksiye işlenecek olan ve tasarımlar müşteri ile birlikte belirlenir.
Zemin kaplamasının ne derece sert olması gerektiği kullanılacak alan ile ilişkilendirilebilir. Sert ama yumuşak bir dokuya sahip olan bu zemin, epoksi sayesinde bu yapıyı almaktadır. Zeminin ses ve ısı izolasyonu imkânı sunması da bundan kaynaklıdır.
Ortam ısısının 10 ile 30 derece arasında olması işlem sırasında oldukça önemlidir. Epoksi maddesinin kıvamının iyi ayarlanması ve uygulandıktan sonra kendini sıcaktan salmaması ya da soğuktan dolayı tek bir alana yığılmaması için bu gereklidir. 24 saat içerisinde uygulanan Antistatik epoksi zemin kaplama işlemi 7 günün sonunda tam haliyle kullanıma hazırdır.