Tekne Macunu Nedir?
Teknenin yapıldığı malzeme ne olursa olsun, büyük ihtimalle defalarca hasarlı alanların doldurulup, düzeltilmesi tamir edilmesi gerekmiştir. Bu amaçla piyasada genel amaçlı kullanılabilen çeşitli özelliklere sahip tekne macunu satılmaktadır. Tekne macunları arasında özellikle epoksi bazlı karışımlar 1980’li yıllardan bu yana denizcilik sektöründe başarılı bir şekilde kullanılıyor. Bütün deniz reçineleri arasında epoksi bazlı tekne macunu en güçlü yapışma ve bağlanma özelliğine sahip bir malzemedir..
Bu amaçla diğer reçine sistemlerini kullanmaktansa tekne macunu olarak epoksi tekne macunu ile onarım yapmak daha uygundur. Epoksi macun ya da tekne macunu, herhangi bir tamirat için kullanıldığında onarım yapılan bölgede zımparalanması kolay, su geçirmez, suya dayanıklı bir alan elde edilmesi sağlar.
Tekne macunu kullanarak doldurma ve kaplama yapmak denizcilik endüstrisinde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Epoksi macun çok yönlü kullanım amacına sahip bir malzemedir. Ahşaptan, metale kadar hemen hemen bütün malzemelerin onarımında kullanılır.
Fiberglass Tekne Onarımında Özellikle Epoksi Bazlı Macun Kullanılmalıdır
Epoksi bazlı tekne macunu ahşap, metal, kürlenmiş polyester, vinilester ya da epoksi laminatlar da dahil olmak üzere oldukça geniş bir malzeme yelpazesinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle fiberglass tekneler için epoksi kullanımı tercih edilmektedir. Her ne kadar uzun yıllar boyu fiberglass tekneler için otomatik olarak polyester tercih edildiği bilinse de, zaman içinde tekne gövdeleri daha ince, daha hafif ve daha esnek hale geldi. Bu durumda polyester gereken hassasiyeti karşılayamaz oldu. Bir adım daha ileri gidilerek epoksi kullanımına geçildi.
Tekne Macunu Nedir?
Tekne macunu genellikle iki bileşenli epoksi poliamid bazlı bileşiğin karıştırılması ile ortaya çıkar. Piyasada üreticinin önceden karıştırıp hazır olarak satışa sunduğu tekne macunu bileşikleri bulunur. Tercihe göre özel bir ürün yapılması isteniyorsa, bileşikler ayrı ayrı kaplarda satın alınıp, uygun oranlarda da karıştırılabilirler.
Bu özel olarak hazırlanan tekne macunu karışımı ahşap ve diğer yüzeylerde yapıştırıcı olarak kullanılabildiği gibi tekne gövdelerinde de kullanılabilir. Epoksi, diğer macun bileşenleri içinde yama bileşiği olarak kullanılabilecek en ideal macundur. Kürlenmiş film halinde bile yapışma mukavemeti çok yüksektir.
Tekne macunu bir tür denizcilik ürünü olup, tekne ve gemi inşası ile bağlantılı kabul edilse de evde bulunan çeşitli tamiratlar için de kullanılabilir. Fakat gücü ve dayanıklılığı nedeniyle asıl kullanım alanı gövde ve güverte onarımı ile eski teknelerin güçlendirilmesidir.
Tekne Macunu ile Nasıl Onarım Yapılır?
Yüzeyde herhangi bir problem olduğunda onu orijinal formundaki eski dayanıklı haline getirmek için tekne macunu kullanmalısınız. Tekne macunu uygularken takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
Temizleme ve Zımparalama
Sorunlu yüzeyler doldurulup cilalanmadan ya da perdahlanmadan önce iyice temizlenmelidir. Yüzey tümüyle kuru olmalı ve başlangıçta zımpara kağıdı kullanılarak iyice zımparalanmalıdır.
Yüksek ve Alçak Noktaların Belirlenmesi
Tekne macunu uygulanması istenen yüzeydeki alçak noktalar gözle tespit edilebilir. Bir başka sağlıklı yöntem ise alçak noktaların, yüksek noktalar arasında bulunan çıtanın kullanılarak belirlenmesidir.
Astarlama
Astarlama yapılması gereken yüzey, kullanılacak epoksi karışımı ( tekne macunu) ile ıslatılır ve yapışması için bir süre beklenir.
Kaplama Bileşiğinin Karıştırılarak Hazırlanması
Bu aşamada epoksi reçine hızlı sertleştirici ile iyice karıştırılır. Daha sonra düşük yoğunluklu dolgu maddesi ilave edilir. Elde edilen karışım akışkan olmayan yaklaşık fıstık ezmesi kıvamında olmalıdır. Bu kıvama ulaşmak için dolgu maddesi hacminin iki katından biraz fazlasını epoksi karışımına ilave etmelisiniz.
Dolgu Maddesi İlavesi
Karıştırma işlemi plastik bir yayıcı ile mala kullanılarak yapılmalıdır. Alçak bölgeler orta seviyenin biraz üzerine kadar doldurulmalıdır. Bu aşamada sıvacı çalışmasını düşünün onlar da malzemeyi uygulamak ve ortamdan ayırmak için iki ayrı alet kullanır. Siz de tıpkı bunun gibi pürüzsüz ve mükemmel sonuç elde etmek için iki plastik yayıcı kullanın.
Zımparalama İşleminin Tekrarlanması
Dolgu karışımının kuruma süresi tamamlandıktan sonra yüksek kısımlar orta düzeye gelinceye kadar iyice zımparalanır.
Yukarı anlatılan adımların uygulanması tekne yüzeyinizi bütün yıl boyunca pürüzsüz ve dayanıklı tutmanıza imkan tanır.
Tekne Macunu Kullanmanın Yararları
Tekne macununun sahip olduğu dayanıklılık yapıldığı adı taşıyan reçinelerle doğrudan bağlantılıdır. Genel olarak tekne macunun sahip olduğu özellikler şunlardır:
- Güçlü kaplama kapatma özelliği
- Sızdırmazlık
- Bağlama özelliği
Tekne macunu gibi imal edilen reçineler yüzeylere çok iyi yapışabildiğinden, bulunduğu ortamın uğrayacağı hasara karşı dirençli olmasını sağlar. Bileşiminde daha az toksik sertleştirici madde kullanılması, son ürünün düşük büzülme oranına sahip olmasına sebep olabilir.
Bütün bunların yanı sıra tekne macunu diğer reçinelerle kıyaslandığında çok daha uzun raf ömrüne sahiptir.
Tekne macununun en önemli i özelliği suya karşı dayanıklı olmasıdır. Bu nedenle özellikle tekne onarımı, bakımı ve yapımında sıklıkla kullanılır. Öte yandan tekne macununun PVC, fiberglas, seramik ahşap, beton ve bazı plastik malzeme türleri üzerinde de çok başarılı bir şekilde kullanıldığı görülmüştür..
Tekne Macunu Nasıl Kullanılmalıdır?
Tekne macunu bileşiminde toksik maddeler içerebilir. Bu nedenle kullanmadan önce eldiven, maske vb. güvenlik ekipmanları giyilmelidir. Bunun yanı sıra olası yaralanma ve zarar görmeyi önlemek için dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:
- Ürün içindeki bileşenlerden biri veya birkaç tahriş etme özelliği taşıyabileceği için, macunun cilt ve gözlerle temas etmesinden kaçınılmalıdır
- Çalışma ortamı iyi havalandırılmalıdır. Bu kural bütün epoksi reçine çalışmaları için geçerlidir.
- Çalışma sırasında kapılar, pencereler ya da ambar kapaklarının açık tutulması gerekir.
- Bu tür kimyasal bazlı ürünler ev atıkları ile birlikte atılmamalıdır.
- Ürünün hiçbir şekli doğrudan kanalizasyona atılmamalıdır. Bu tür ağır kimyasala bileşenler deniz yaşamı için toksik özellikler taşıyabilir. Kullanılan tekne macunu malzemesi ve malzemenin hazırlandığı kap tehlikeli ve özel atık toplama noktalarına bırakılmalıdır
- Kaza ile yutulursa hiç vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır. Bu esnada doktora ilgili tekne macunu bileşimi hakkında bilgi verilmelidir.
- Ürün sıkıca kapatılmış olarak saklanmalıdır.
- Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.
- Ürün ortam sıcaklığı 35 derece santigradın üzerinde olan yerlerde muhafaza edilmemelidir.
Tekne Macunu Kurutma Süreleri
Tekne macunu kullanmaya hazır olduğunuzda öncelikle kullanmak istediğiniz bazın bir kısmı ile sertleştiricinin bir kısmı karıştırılır. Karıştırma işlemi eldeki macun homojen hale gelinceye kadar devam eder. Daha sonra elde edilen karışım kontrplağın denize bakan kısmına ya da uygulanmasını gerekli görülen yüzeye yayılır. İşlem sırasında dikkatli olunmalı ve macun bıçağı kullanılmalıdır.
Ürünün kuruma süreleri şöyledir:
- Dokunulabilecek kadar kuruma için beklenmesi gereken süre 30 dakika
- Üzerinde çalışma yapılması için gereken kuruma süresi 7 saat
- Kuruma ve sertleşmenin tamamlanması için beklenmesi gereken süre 24 saattir.
Kuruma aşaması tamamlandıktan sonra diğer tekne boyama ya da lekeleme uygulamalarına geçilebilir.
Tekne Macunu Kullanmak Profesyonel Bir Çalışmadır
Tekne macunu kullanmak deneyim gerektiren, dikkatsiz çalışıldığında çok tehlikeli olabilecek bir iştir. Bu nedenle çalışmadan önce konu üzerinde deneyim sahibi bir profesyonelden bilgi almakta hatta kendisinden yardım almakta fayda vardır.
Firma olarak satışa sunduğumuz tekne macunları ile yüzeylerinizi daha uzun süre koruyabileceğinizin garantisini veriyoruz.