trtrtr

Beton Parlatma

15.12.2024
49
Beton Parlatma

Beton Parlatma

Beton parlatma ya da beton cilalama işlemi kurallarına uygun biçimde deneyimli profesyoneller tarafından gerçekleştirildiğinde, ortama son derece sofistike ve minimalist bir hava verir. Beton parlatma yapılmasının mekana sağlayabileceği başlıca avantajlar şunlardır:

  • Beton aşınmaya karşı yüksek dirence sahip bir malzemedir. Bu nedenle kalabalık yaya trafiği olan yerlerde ya da ağır ve/veya hacimli eşyaların sürekli olarak taşınması gereken zeminlerde kullanıma çok uygundur.
  • Diğer zemin malzemelerine kıyasla çok daha az bakım gerektirir.
  • Özellikle uzun vadede bakım ve değiştirme masrafları göz önüne alındığında çok ekonomiktir.
  • Ortamda var olan beton yüzeyin parlatılması bütün zeminin yenilenmesine oranla daha az maliyetlidir. İşlem sırasında ekstra ürün ya da malzeme kullanımına ihtiyaç duyulmadığı için israfın da önlenmesine yol açar.
  • Son derece sağlam ve dayanıklıdır.
  • Çok farklı tonlarda renklendirilebildiği için çok estetik ve dekoratif bir yapı malzemesidir.
  • Cilalı beton çevre dostu bir ürün olması nedeniyle karbon ayak izini düşürmek isteyen ve sürdürülebilirliğe önem veren işletmeler için de uygun bir seçimdir.
  • Cilalı beton döşenmesi ortamdaki aydınlatmadan maksimum ölçüde yararlanılabilmesine imkan verir. Böylece hem mekanın estetik görünümü güzelleşir hem de güvenlik açısından olabilecek riskler düşürülür. Aydınlatmaya katkı sağladığı için enerji tüketimi de ciddi anlamda azalır.

Konu üzerinde yıllarca çalışarak deneyim kazanmış profesyonellerimiz sizin zemininiz için uygun olabilecek zemin taşlama ekipmanını seçtikten sonra istediğiniz bütün beton döşemeleri mükemmel ve ışıltılı bir hale getirerek tercih ettiğiniz zeminlere döşeyebilirler.

Özetle cilalı beton, döşeme tahtaları ve/veya halılara rakip olan çok yönlü özellikleri bulunması, sürdürülebilir olması ve en üst düzeyde dayanıklı bir malzeme olması nedeniyle ticari ya da konut iç/dış mekanlarında pürüzsüz yüzeyler, modaya uygun uzun ömürlü seçenek arayanlar için ideal bir seçimdir.

Beton Parlatma (Parlak Beton) Nedir?

Beton parlatma, zemin taşlama ekipmanlarına elmas kaplama keskiler yerleştirilerek üzerinde çalışılan zeminin maksimum parlaklık ve pürüzsüzlüğe kavuşturulma işlemi olarak tanımlanabilir.  Bu aşamada tercihinize göre seçim yapabileceğiniz çok fazla kaplama türü bulunur. Bunlar arasında çok parlak görünümlü minimal bir malzemeden, benekli mat görünüme sahip bir başka malzemeye kadar geniş bir yelpazeden seçim yapılabilir. Bu alanda kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:

  • Zımparalama (taşlama) ve mühürleme
  • Mekanik olarak cila uygulaması yapılmış beton
  • Krem -mat
  • Yarı parlak
  • Çok parlak kaplama

Zımparalama (Taşlama) ve Mühürleme

Genel olarak piyasada en yaygın istenen çalışma taşlama ve mühürleme uygulamasının yapılmasıdır. İşlem sonunda zeminde saten mat tonlarında, tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Özellikle kafe ve restoranlarda rustik endüstriyel kaplama tercih eden kullanıcılar için idealdir. Bu çalışmanın en önemli avantajları maliyet bakımından ekonomik olmasının yanı sıra  uygulandığı zemini lekelenmekten de koruyabilmesidir.

Krem Kaplama

Krem beton kaplama uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken başlıca önemli noktalar şunladır:

  • Beton kürlemesi iyi bir şekilde yapılmalı. Bu amaçla mutlaka profesyonel ve deneyimli bir ekiple çalışılmalıdır.
  • Ürün minimum 32 MPA ve daha yüksek dirence sahip olmalıdır.
  • Parlak bir yüzey elde edileceği için döşemenin son derece ustalıkla düz döşenmesi gereklidir.

Krem rengi beton kaplama uygulaması sırasında önce metale bağlı elmaslar kullanılır daha sonra reçine bağlantısına geçilir. Böylece istenen tonda krem rengi bir yüzey oluşturulur. Krem kaplama zemin  dayanıklılığın en fazla olması istenen endüstriyel mekanlarda daha çok tercih edilir. Ayrıca diğer beton yüzeylere oranla daha ekonomik bir çalışmadır.

Parlak Beton

Parlak beton uygulaması diğer çalışmalara oranla daha fazla basamak içerdiği için “zımparalama (taşlama) ve mühürleme “ uygulamasından daha yüksek maliyete sahiptir. Elde edilecek son zeminin özelliklerine bağlı olarak beton parlatma işlemi için zemin taşlama makineleri arasında 12 ila 18 geçiş yapılması istenebilir. Her geçiş aşamasında elmas tanecikleri artış gösterir. Her bir aşamada kullanılan elmas diskler değiştirilir. Her geçiş aşamasında kimyasal bir sertleştirici kullanılması gereklidir. Söz konusu sertleştiricinin uygun biçimde yüzeye sızması ve yoğunlaşabilmesi için belli bir zaman aralığı boyunca beklenmelidir. Bütün bu anlatılanlardan anlaşılacağı gibi beton parlatma işlemi hem ustalık   hem de zaman gerektirir. Bu nedenle de maliyetli bir çalışmadır

Beton Parlatma Nasıl Yapılır

Beton parlatmada elde edilen son ürünün yüksek kalitede olması istenirse, öncelikle çalışmaya uygun alet ve ekipman seçilmelidir. Daha sonra çok aşamalı prosedür uygulanmalıdır. Beton parlatılması konu üzerinde çalışan profesyoneller tarafından ahşap zımparalanmasına benzetilir. İşlem sırasında  dönen bir disk üzerine monte edilmiş elmas kaplı çarkların bulunduğu zemin taşlama makineleri kullanılır. Burada bulunan elmas malzeme, beton yüzeyin tercih edilen parlaklık ve pürüzsüzlük derecesine kadar taşlanması için kullanılır. Tıpkı ahşap zımparalama işleminde olduğu gibi parlak ve  ayna gibi  bir yüzeye ulaşılması  için işlem sırasında, aşamalı olarak  daha kaba tanecikli taşlayıcılardan daha  ince tanecikli taşlayıcılara doğru geçiş yapılır,

Beton cilalaması ıslak ya da kuru yöntemlerle yapılabilir. Çoğu kez prosedürün daha hızlı ilerlediği, daha kullanışlı ve çevre dostu bir yöntem olan kuru cilalama tercih edilir.

Islak beton parlatma yönteminde elmas aşındırıcıların soğutulması ve taşlanması sırasında oluşan tozun uzaklaştırılması için su kullanılır. Suyun sürtünmeyi azaltıp, ortamda yağlayıcı görevini üstlenmesi nedeniyle işlem sırasında kullanılan cila aşındırıcıları uzun süre kullanılabilir. Buna karşın ıslak cilalamanın önemli bir dezavantajı, işlemin sonunda çevreye duyarlı biçimde toplanarak imha edilmesi gereken çok fazla atık madde ortaya çıkmasıdır.

Kuru cilalama yönteminde su kullanılmaz. Bu yöntemde zemin cilalayıcı, hemen hemen bütün pisliği süpürebilen bir toz tutma sistemine bağlıdır.

Kullanılan Elmas Çeşitleri

İşlem sırasında sonucu etkileyecek farklı özelliklere sahip elmas çarkları vardır. Çarklar için kullanılan ölçü birimi üzerlerindeki pürüz ya da tanecik sayısıdır. Yüzeyde bulunan tanecik sayısı ne kadar fazla ise elde edilen son ürün de o kadar pürüzsüz olur. Bunun anlamı daha parlak bir yüzey elde edilmesi istendiğinde, kullanılan çarkların daha fazla tanecik içermesi gerektiğidir. Bu amaçla kullanılan elmas türleri şunlardır:

Reçineye Bağlı Elmas

Bunlar reçine bileşenine sabit olarak tutturulmuş elmaslardır. Üzerlerindeki tanecik sayısı 50 ila 3500 arasında değişebilir. Elde edilmesi istenen son ürünün orta ya da ince düzeyde taşlanması gerekiyorsa tercih edilir. Reçineye bağlı elmas, beton parlatma işleminde profesyonel amaçla kullanılır. 50 tanecikten başlanıp 3500 taneciğe kadar aşama aşama geçiş yapılır. Söz konusu reçine bağlantılı elmas altlıkların aşınma miktarı her çalışmada farklıdır.

Hibrid Elmas   Altlıkları

Elmas bir metal ve reçine karışımına bağlanır. Böylece zeminde daha önceden oluşmuş çiziklerin hızlıca ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Hibrid elmas altlıklar, metale bağlı elmas taşlama uygulamasından sonra geçiş aşamasında kullanılır. Islak ve kuru cilalama yöntemlerinin her ikisinde de kullanılabilir.

PCD Elmas (Poli kristalin Elmas)

Poli kristalin elmaslar zemin yüzeyinde bulunan fazlalıkların olabilecek en hızlı şekilde uzaklaştırılması için tercih edilir. Söz konusu fazlalıklar şunlar olabilir.

  • Ortalama 3 mm.den daha kalın yapıştırıcı ve/veya boyalar
  • Ortalama 3 mm.den daha kalın kaplamalar
  • Ortalama 3 mm.den daha kalın epoksi parçacıkları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi